понеділок, 7 березня 2016 р.

Масляна, Масляна!

Дата Масляної (Масниці) безпосередньо залежить від головного християнського перехідного свята - Великодня, яке, в свою чергу, щорічно розраховується за місячно-сонячним календарем, і в 2016 році святкуватиметься 1 травня. Таким чином, Масляна щороку припадає на різний час.
У 2016 році святкування Масляної розпочнеться з 7 березня і триватиме тиждень до 13 березня.
Кожен день тижня на Масляну має своє особливе призначення.

Понеділок - у перший день прийнято зустрічати гостей, пекти млинці, прикрашати оселю опудалом з соломи.

Вівторок - загравання. У цей день незаміжні дівчата можуть влаштовувати, так звані оглядини. Звати в гості знайомих хлопців або ж відправлятися з ними кататися з гірки. За старими повір'ями, якщо в цей день не з'їхати на санях з гірки, то можна «образити» Масляну.

Середа - ласунка. На третій день Масляної, господині повинні пекти найсмачніші млинці, кликати в гості всіх охочих і пригощати їх. Вважається, що кожна господиня, повинна мати свій власний секретний рецепт млинців.

Четвер - розгуляй. День, коли Масляна набирає свою силу. Крім поїдання млинців, необхідно влаштовувати різні гуляння.

П'ятниця - тещин вечір. Цього вечора або зять йде на млинці до тещі, або теща йде на млинці до зятя.

Субота - посиденьки зовиці. Молода дружина цим вечором повинна покликати до себе сестру чоловіка (зовицю) пригостити її смачними млинцями і обов'язково подарувати цінний подарунок.

Прощена неділя - цей день говорить сам за себе. У неділю прийнято просити один в одного прощення, таким чином звільнятися від гріхів перед Великим постом.
  У Панфілівському БК сьогодні святкували Масляну. Фоторепортаж з місця подій:




















Немає коментарів:

Дописати коментар