середу, 8 квітня 2015 р.

Страсний тиждень

Останній тиждень перед Великоднем називається Страсним (на спомин про святі страсті Господні). Кожен його день наближає нас до урочистої події - Світлого Христового Воскресіння. Це тиждень найсуворішого посту. Не можна вживати скоромне, співати і танцювати. Правда, такі заборони стосуються будь-якого з постів, але найбільше їх потрібно дотримуватися саме перед Великоднем.

Дні цього тижня



У понеділок треба до Великодня підготувати свою оселю: пофарбувати, помити…
У вівторок - підготувати одяг, випрасувати білизну.
У середу завершити всі господарські роботи. Треба прибрати хату, винести все сміття. Треба також заготовити яйця для крашанок, підготувати все необхідне знаряддя для їх виготовлення.
Найбільше обрядів, дійств та прикмет припадає на Страсний або Чистий четвер. Традиційно в цей день випікають паски. Паска - це не просто ритуальний хліб, вона символізує тіло Христове, і до її виготовлення потрібно ставитися з особливим натхненням та трепетом.
Перед тим, як випікати,  необхідно помолитися, щоб очистити свої помисли.
На Чистий четвер необхідно підготувати до Великодня своє тіло, тобто ретельно вимитись, особливо це стосується дітей та хворих, адже вода на Чистий четвер змиває усі хвороби та захищає від негараздів.
Виготовлена ​​на Чистий четвер страсна свічка захищає житло від пожеж; тих, хто в ній живе, від хвороб. Саме ця свічка приносить живий вогонь, який в цей день запалюють у церквах. 
Необхідно, не погасивши, донести тепло пасхального вогника до свого будинку.
Сумний день тижня - п'ятниця, бо саме в цей день Христос помер. Не можна взагалі нічого їсти, не можна співати і слухати музику.Ввечері треба йти до церкви, де виносять Плащаницю, яка символізує тіло померлого Христа. Не можна шити, прати, що-небудь різати.

У страсну суботу йдуть приготування до Великодньої святкової трапези. Для господинь це найбільш клопітливий день, адже потрібно все приготувати, спекти, зварити. В цей день фарбують яйця. Для крашанок переважно використовують червоний колір, який символізує кров Христову. Лушпиння від яєць, які тріснули, не викидають - їх несуть до річки і пускають по воді. За легендою, через 25 днів вона припливе в щасливі Рахманський краї і повідомить душам праведників, які там проживають,  про Світле  Христове Воскресіння.

Немає коментарів:

Дописати коментар